Blendery i miksery są bardzo praktyczne, wszechstronne i służą do przygotowania sałatek, mas do ciast, kremów, koktajli, musów, smoothie, deserów, drinków i wielu innych dań i napojów. Wyróżniamy dwa rodzaje blenderów – ręczne i kielichowe. Im większa moc blendera, tym lepiej, bowiem sprawdzi się idealne do twardych produktów. Mocny blender kielichowy to ten posiadające silnik o mocy powyżej 1200W. Blender kielichowy składa się z kielicha (dzbanka), na dnie którego znajdują się ostrza tnące produkty. Kielich-dzbanek może być plastikowy lub szklany. Blendery ręczne to klasyczne miksery kuchennych, które ubijają, rozdrabniają i siekają, dzięki wymiennym końcówkom.
Najbardziej praktyczne funkcje blenderów to wskaźnik ładowania blendera, funkcja kruszenia lodu, zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem – po naciśnięciu przycisku włącza się blokada, przystawka do krojenia frytek, pojemniki próżniowe – dzięki pompce w pojemniku powstaje próżnia, co pozwala produktom dłużej zachować świeżość.