Kajalnice przydają się do krojenia do pieczywa, wędlin, warzyw i innych produktów. Wyróżniamy krajalnice wolnostojące czyli przenośne urządzenia zbudowane z obrotowego nożna, podajnika oraz korpusu. Krajalnice do zabudowy są przeznaczone są do nowo projektowanych kuchni, dzięki czemu mogą zostać dopasowane do stylu mebli. Krajalnica do zabudowy może być schowana w szufladzie lub szafce. Warto wybrać krajalnicę z cichą praą oraz większą liczbą zabezpieczeń.
Najważniejszym elementem krajalnicy, jest nóż obrotowy. Warto wybierać modele z nożami wykonanymi z nierdzewnej stali, tytanu lub ze stali chromowo-węglowej. Ważne są zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem. Aby urządzenie zaczęło kroić, konieczne jest przytrzymanie przycisku. Istotna jest osłona palców bowiem zwiększa bezpieczeństwo podczas krojenia tj. ochrania dłonie przed obracającym się ostrzem noża. Dodatkowe wyposażenie w krajalnicy to dociskacz, bo ułatwia precyzyjne krojenie i zapewnia większe bezpieczeństwo dla dłoni. Tacka na pokrojoną żywność, dzięki temu pokrojone kawałki nie znajdują się bezpośrednio na blacie.
Polecamy krajalnice GRAEF wykonane ze stali nierdzewnej, które w większości modeli w zestawie mają dwa noże - falisty i gładki.