Kuchenki mikrofalowe najczęściej służą do szybkiego podgrzewania i rozmrażania potraw. Kuchenka mikrofalowa działa na zasadzie wytwarzania fal elektromagnetycznych. Przy wyborze warto zwrócić uwagę czy posiada funkcję grila, możliwość gotowanie na parze, termoobieg, pojemność,moc mikrofali, rodzaj sterowania. Sterowanie mikrofalówką może być ręczne (manualne pokrętła) albo elektroniczne (cyfrowy wyświetlacz). Moc, z jaką pracują kuchenki mikrofalowe jest się zwykle w przedziale 700-1000 W. Jest ona regulowana, tak by można ją było swobodnie dostosować do przygotowywanej lub podgrzewanej potrawy. Najlepiej wybrać produkt energooszczędny, w klasie A lub A+. Najczęściej dostępne są urządzenia o pojemnościach od ok. 15 do aż 40 litrów. Najbardziej uniwersalna będzie mikrofalówka o pojemności ok. 20 litrów (wejdzie do niej tradycyjny duży talerz obiadowy).
Większość kuchenek posiada drzwi otwierane na bok, na lewą stronę, jednak są też modele, np marki Whirlpool, w których drzwiczki otwierające się w dół, jak w klasycznym piekarniku.