Piekarniki elektryczne nagrzewają się szybciej i są łatwiejsze w eksploatacji. Niektóre modele wymagają podłączenia do gniazdka trójfazowego - jeśli w instrukcji jest informacja o napięciu znamionowym 400 V. Występują też modele, które można podłączyć do licznika jednofazowego (napięcie 230 V). Jeśli nie mieszkasz w nowym budownictwie - gdzie gniazdka trójfazowe są w standardzie), wybierz model, który działa przy napięciu znamionowym 230 V.
Standardowy piekarnik do zabudowy klasy A pobiera ok. 0,80 kWh energii na godzinny cykl pieczenia.
Piekarniki elektryczne posiadają szereg przydanych funkcji jak: grzanie z góry – grzałka elektryczna zamontowana w górnej części piekarnika; grzanie z dołu – grzałka dolna; ten sposób jest szczególnie przydatny przy pieczeniu ciast czy odgrzewaniu pizzy. Najpopularniejszy sposób przygotowywania potraw to grzanie z góry i z dołu – jednoczesne pieczenie potrawy z dwóch stron.
Bardzo przydatne przy przygotowywaniu mięs, grzanek, zapiekanek grill, który pozwala na oszczędność energii podczas przygotowywania małych dań i przekąsek. Rozmrażanie gdy pracuje sam wentylator.
