Płyty grillowe, służą do bezpośredniego smażenia. Mogą być stalowe, żeliwne, chromowane i ceramiczne.. Płyty są bardzo funkcjonalne, gdyż można ich używać zarówno w kuchni, jak i na zewnątrz. Jest to sprzęt bardzo trwały. Występuję 3 warianty tego sprzętu tj. modele gładkie, ryflowane oraz pół na pół. Każdy z nich posiada chromowaną powierzchnię, która zapobiega przywieraniu jedzenia oraz jest bardzo łatwa w czyszczeniu.
Istotny jest system odprowadzania tłuszczu. W modelach tradycyjnych są to specjalne rowki wyżłobione przy samej krawędzi płyty. W tym miejscu gromadzić się będzie nadmiar tłuszczu, a jego usunięcie będzie znacznie łatwiejsze. W przypadku płyt gazowych, występują zaś specjalne szuflady, do których odprowadzany jest tłuszcz.
W naszej ofercie polecamy płyty grillowe Smeg PGF30T Teppan Yaki z 2 niezależnymi strefami grzejnymi o mocy całkowitej 3600 W, 5 poziomami mocy oraz ze wskaźnikiem opadania ciepła. Sterowana jest mechanicznie za pomocą 2 pokręteł. Płytę należy montować 3 mm nad blatem.