Płyty ceramiczne to nowoczesne urządzenia, wykonane z odpornego materiału ceramicznego. Pod ceramiczną powierzchnią znajdują się elementy grzejne - najczęściej spirale elektryczne lub lampy halogenowe. Nagrzewa się ona po kilkunastu sekundach od uruchomienia pola.
Płyty ceramiczne zasilane są prądem elektrycznym, co oznacza, że do montażu większości z nich konieczne jest doprowadzenie tzw. siły. W zależności od jej wielkości na płycie znajdują się zazwyczaj co najmniej dwa (płyty domino) lub cztery pola grzejne (płyty o standardowych wymiarach. Płyta z funkcją szybkiego nagrzewania tzw. booster) to praktyczne rozwiązanie. W przypadku płyty ceramicznej w większości przypadków pole będzie nagrzane jeszcze kilka chwil po zdjęciu z niego garnka.
Najnowsze płyty sterowane są sensorowo, w którym wystarczy, że przesunąć palcem po skali, by uzyskać żądane ustawienia (tzw. slider). Większość dostępnych kuchenek ma klasę energetyczną A.
W odróżnieniu od płyt indukcyjnych, nie trzeba inwestować w nowe naczynia. Płyty ceramiczne posiadają możliwość zaprogramowania czasu ich pracy. Kuchnia z płytą ceramiczną prezentuje się elegancko i nowocześnie. Są łatwe do utrzymania w czystości. Powłokę, z której zrobione są płyty ceramiczne, trudno jest porysować. W rysach nie będzie się więc zbierał brud.