Suszarki do warzyw to urządzenia do suszenia grzybów, warzyw i owoców. Suszarki pozwalają na wysuszenie produktów wszystkich typów: ziół, warzyw, owoców, grzybów, a nawet mięs. Warto zwrócić uwagę na moc urządzenia, a na jej wielkość wpływają dwa czynniki: silnik elektryczny napędzający wentylator 10-15W maksymalnie) i grzałka. Średnia moc waha się od 240 do 700 W. Ważnym elementem suszarki są sita, na których rozkłada się suszone warzywa i owoce. Praktyczniejsze są suszarki z obudowami przezroczystymi, aby na bieżąco kontrolować proces suszenia. Funkcje dodatkowe wpływające na jakość suszenia to funkcja powietrza obiegowego dzięki niej gorący strumień powietrza dociera do każdego sita suszarki. Sterowanie mikroprocesorem, strumień powietrza jest stabilny i ma stałą temperaturę. Obrotowe sita do równomiernego suszenia. Standardowe suszarki posiadają 2-3 stopnie regulacji. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest regulator temperatury w postaci pokrętła czyli termoregulatora. Oferujemy suszarkę Graef o regulacji temperatury 30 - 70 st.c.