Wyciskarka wolnoobrotowa jest urządzeniem do tłoczenia soków, dzięki czemu zachowują one wyższe stężenie witamin i substancji odżywczych niż soki z tradycyjnej sokowirówki. Nadaje się do warzyw, owoców i roślin zawierających duże ilości substancji włóknistych. Składa się ze ślimaka wyciskającego i elementów mielących, dzięki którym wyciskanie soku przebiega powoli. Wyciskarki wolnoobrotowe mają od 38 do 120 obrotów na minutę. Niska liczba obrotowa ogranicza procesy utleniania, co przekłada się na smak i stężenie substancji odżywczych. Dodatkową zaletą powolnego wytłaczania jest uzyskiwanie większej ilości soku. Mają otwór wlotowym pozwalającym wrzucać całe owoce. Wyciskarki wolnoobrotowe dzielimy na pionowe i poziome. W wyciskarce poziomej wałek ślimakowy znajduje się w pozycji poziomej względem otworu wsadowego. Oznacza to konieczność stałego dopychania produktów/ Wolnoobrotowa wyciskarka pozioma sprawdza się dobrze w przygotowywaniu soków i smoothies z warzyw liściastych – kierunek wyciskania przebiega bowiem od miejsca mocowania wałka do jego końca, więc włókna nie zsuwają się z niego, a wyciskarka nie blokuje się.
Wyciskarki SMEG mają filtr ze stali nierdzewnej, dziubek z zabezpieczeniem przed kapaniem ze stali nierdzewnej, nóżki antypoślizgowe, aluminiowy korpus, pokrywka z tritanu wolna od BPA. Dodatkowo wyróżniają się szeroką gamą kolorystyczną i modnym designem,